Halaman

Selasa, 15 Februari 2011

KEDEWASAAN DALAM ROHANI..

apakah yang di maksudkan dengan kedewasaan dalam rohani?...apa yang anda tahu tentang itu?
apakah tanda-tanda bahawa kita telah matang dalam kerohanian kita? bagaimana kita boleh matang dalam rohani kita? semua itu kita akan tahu sebentar lagi..difinisi tentang dewasa dalam rohani ialah..dewasa dalam aspek kerohanian..adakah kedewasaan rohani itu kita boleh gambarkan melalui..
1. kekerapan kita mengambil bahagian di dalam gereja?
2. kita dilahirkan dalam keluarga kristian sejak lahir?
3. jawatan kita dalam gereja?

semua kenyataan yang terdapat di atas tidak boleh mewakili sesorang itu matang dalam rohani..dan tak mengambarkan bahawa seseorang itu telah dewasa dalam rohani..

untuk matang dalam rohani..seseorang itu mesti lah ada nilai2 seperti berikut:

1. sejauh mana dia serahkan hidup dia kepada Tuhan..
2. berkorban dalam hal-hal kecil dan besar untuk Tuhan..
3. percaya dan menurut perintah-perintah Tuhan..
4. melayani Tuhan dengan ikhlas pendek kata hidup untuk kemuliaan Tuhan
5. tahu akan tujuan hidup untuk Tuhan..
6. tahu mengunakan waktu yang ada untuk melayani Tuhan..

kedewasan rohani tidak boleh di gambarkan melalui luaran..tetapi keperibadian seseorang itu sindiri yang boleh mengambarkannya....

1 ulasan:

PENGORBANAN ITU INDAH

Musim hujan sudah berlangsung selama dua bulan sehingga di mana-mana pepohonan tampak menjadi hijau. Seekor ulat menyeruak di antara daun-daun hijau yang bergoyang-goyang diterpa angin.

"Apa kabar daun hijau!!!" katanya. Tersentak daun hijau menoleh ke arah suara yang datang.

"Oo, kamu ulat. Badanmu kelihatan kecil dan kurus, mengapa?" tanya daun hijau.

"Aku hampir tidak mendapatkan dedaunan untuk makananku. Bisakah engkau membantuku sobat?" kata ulat kecil.

"Tentu ... tentu ... mendekatlah ke mari."

Daun hijau berpikir, jika aku memberikan sedikit dari tubuhku ini untuk makanan si ulat, aku akan tetap hijau, hanya saja aku akan kelihatan belobang-lobang, tapi tak apalah

Perlahan-lahan ulat menggerakkan tubuhnya menuju daun hijau. Setelah makan dengan kenyang, ulat berterima kasih kepada daun hijau yang telah merelakan bagian tubuhnya menjadi makanan si ulat. Ketika ulat mengucapkan terima kasih kepada sahabat yang penuh kasih dan pengorbanan itu, ada rasa puas di dalam diri daun hijau. Sekalipun tubuhnya kini berlobang di sana sini, namun ia bahagia bisa melakukan bagi ulat kecil yang lapar.

Tidak lama berselang ketika musim panas datang, daun hijau menjadi kering dan berubah warna. Akhirnya ia jatuh ke tanah, disapu orang dan dibakar.

Apa yang terlalu berarti di dalam hidup kita sehingga kita enggan berkorban sedikit saja bagi sesama? Toh akhirnya semua yang ada akan binasa. Daun hijau yang baik mewakili orang-orang yang masih mempunyai "hati" bagi sesamanya.

Yang tidak menutup mata ketika melihat sesamanya dalam kesulitan. Yang tidak membelakangi dan seolah-olah tidak mendengar ketika sesamanya berteriak minta tolong.
Ia rela melakukan sesuatu untuk kepentingan orang lain dan sejenak mengabaikan kepentingan diri sendiri. Merelakan kesenangan dan kepentingan diri sendiri bagi sesama memang tidak mudah, tetapi indah..

Ketika berkorban, diri kita sendiri menjadi seperti daun yang berlobang, namun itu sebenarnya tidak mempengaruhi hidup kita. Kita akan tetap hijau, Allah akan tetap memberkati dan memelihara kita.

Bagi "daun hijau", berkorban merupakan satu hal yang mengesankan dan terasa indah serta memuaskan. Dia bahagia melihat sesamanya bisa tersenyum karena pengorbanan yang ia lakukan. Ia juga melakukannya karena menyadari bahwa ia tidak akan selamanya tinggal sebagai daun hijau. Suatu hari ia akan kering dan jatuh.

Demikianlah hidup kita, hidup ini hanya sementara kemudian kita akan mati. Itu sebabnya isilah hidup ini dengan perbuatan-perbuatan baik: kasih, pengorbanan, pengertian, kesetiaan, kesabaran dan kerendahan hati.

Jadikanlah berkorban itu sebagai sesuatu yang menyenangkan dan membawa sukacita tersendiri bagi anda. Dalam banyak hal kita bisa berkorban.

Mendahulukan kepentingan sesama, melakukan sesuatu bagi mereka, memberikan apa yang kita punyai dan masih banyak lagi pengorbanan yang bisa dilakukan. Jangan lupa bahwa kita pernah menerima pengorbanan yang tiada taranya dari Yesus hingga kita bisa diselamatkan seperti sekarang ini.