Halaman

Ahad, 31 Januari 2010

kesaksian 2

aku manusia biasa..yang tak pernah terkecuali dari kesilapan..kesalahan dan dosa..sejak umur ku dlam lingkungan 14 tahun..dosa terus mengekori ku..dari yang sekecil kuman sehinga la sebesar lautan..terlalu banyak yang ku tempuhi..terlalu banyak yang berlaku..sekali pun ku terus menaip.ku rasa tak akan sampai ke penghujungnya..cuma sedikit yang terlintas di benak ku akan ku taipkan untuk di kongsikan bersama..yang manis dan yang pahit silih berganti dalam kehidupanku..sehinggala pada suatu hari hati ku di ketuk oleh Kekasih ku Yesus..dan mengajar ku seribu..pengertian tujuan hidup ku di bumi yang di penuhi dengan dosa ini..dunia adalah syurga bagi segala jenis dosa..sya seakan-akan membencihi dunia ini..dunia banyak menyiksa aku dalam meniti hari2 ku..kekadang terasa putus asa untuk menamatkan pengajian hidup dalam dunia ini..dunia menyiksakan aku..itu baru dunia yang ku rasakan belum pun sampai ke neraka..apa tak lagi dalam neraka bertapa seksanya..ikutkan hati..tak ingin ku terus berada di dunia ini..tetapi Tuhan masih izinkan ku untuk terus bernafaz menurut kehendaknya..pa bila ku sedari..kenapa Tuhan izinkan aku terus hidup??Tuhan memberi ku peluang menebus segala dosa yang ku perlakukan selama ini..Tuhan mahu ku mengerti apa tujuan hidup ku di dunia ini..semakin lama ku merenung jauh hidupku..semakin ku merasa tahu apa tujuan ku..Tuhan mahukan aku mengunakan apa yang ada pada ku untuk memuji dan memuliakan namaNya..menyenangkan hatiNya..tapi Tuhan sya insan yang lemah...aku insan yang tak tahu apa ya Tuhan....tak ada yang mustahil bagi Tuhan..Tuhan telah menyediakan Roh KudusNya untuk menguatakan aku..membimbing aku..dan untuk mempergunakan setiap yang ada padaku..kepercayan ku terhadap Yesus ku..membuat kan aku lebih kuat..amen

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PENGORBANAN ITU INDAH

Musim hujan sudah berlangsung selama dua bulan sehingga di mana-mana pepohonan tampak menjadi hijau. Seekor ulat menyeruak di antara daun-daun hijau yang bergoyang-goyang diterpa angin.

"Apa kabar daun hijau!!!" katanya. Tersentak daun hijau menoleh ke arah suara yang datang.

"Oo, kamu ulat. Badanmu kelihatan kecil dan kurus, mengapa?" tanya daun hijau.

"Aku hampir tidak mendapatkan dedaunan untuk makananku. Bisakah engkau membantuku sobat?" kata ulat kecil.

"Tentu ... tentu ... mendekatlah ke mari."

Daun hijau berpikir, jika aku memberikan sedikit dari tubuhku ini untuk makanan si ulat, aku akan tetap hijau, hanya saja aku akan kelihatan belobang-lobang, tapi tak apalah

Perlahan-lahan ulat menggerakkan tubuhnya menuju daun hijau. Setelah makan dengan kenyang, ulat berterima kasih kepada daun hijau yang telah merelakan bagian tubuhnya menjadi makanan si ulat. Ketika ulat mengucapkan terima kasih kepada sahabat yang penuh kasih dan pengorbanan itu, ada rasa puas di dalam diri daun hijau. Sekalipun tubuhnya kini berlobang di sana sini, namun ia bahagia bisa melakukan bagi ulat kecil yang lapar.

Tidak lama berselang ketika musim panas datang, daun hijau menjadi kering dan berubah warna. Akhirnya ia jatuh ke tanah, disapu orang dan dibakar.

Apa yang terlalu berarti di dalam hidup kita sehingga kita enggan berkorban sedikit saja bagi sesama? Toh akhirnya semua yang ada akan binasa. Daun hijau yang baik mewakili orang-orang yang masih mempunyai "hati" bagi sesamanya.

Yang tidak menutup mata ketika melihat sesamanya dalam kesulitan. Yang tidak membelakangi dan seolah-olah tidak mendengar ketika sesamanya berteriak minta tolong.
Ia rela melakukan sesuatu untuk kepentingan orang lain dan sejenak mengabaikan kepentingan diri sendiri. Merelakan kesenangan dan kepentingan diri sendiri bagi sesama memang tidak mudah, tetapi indah..

Ketika berkorban, diri kita sendiri menjadi seperti daun yang berlobang, namun itu sebenarnya tidak mempengaruhi hidup kita. Kita akan tetap hijau, Allah akan tetap memberkati dan memelihara kita.

Bagi "daun hijau", berkorban merupakan satu hal yang mengesankan dan terasa indah serta memuaskan. Dia bahagia melihat sesamanya bisa tersenyum karena pengorbanan yang ia lakukan. Ia juga melakukannya karena menyadari bahwa ia tidak akan selamanya tinggal sebagai daun hijau. Suatu hari ia akan kering dan jatuh.

Demikianlah hidup kita, hidup ini hanya sementara kemudian kita akan mati. Itu sebabnya isilah hidup ini dengan perbuatan-perbuatan baik: kasih, pengorbanan, pengertian, kesetiaan, kesabaran dan kerendahan hati.

Jadikanlah berkorban itu sebagai sesuatu yang menyenangkan dan membawa sukacita tersendiri bagi anda. Dalam banyak hal kita bisa berkorban.

Mendahulukan kepentingan sesama, melakukan sesuatu bagi mereka, memberikan apa yang kita punyai dan masih banyak lagi pengorbanan yang bisa dilakukan. Jangan lupa bahwa kita pernah menerima pengorbanan yang tiada taranya dari Yesus hingga kita bisa diselamatkan seperti sekarang ini.