Halaman

Ahad, 31 Januari 2010

kesaksian 3

termenung sendirian..dalam benak ku tak ingin ku mengingati kembali semua yang telah berlalu...hidup terasa terlalu sunyi..tak dapat di katakn jika hanya mengunakan kiasan kata2..cuma Tuhan yang tahu apa sebenarnya yangku rasa..bercerita..berkongsi
masalah..sukar bagiku..tangan ku mulai lincah menekan keybord sesekali menekan tetikus..apa yang harus ku perbuat sekarang ini??persoalan yang tak pernah hilang dalam benakku..masalah demi masalah timbul..yang satu belum selesai..malah makin bertambah yang baru..kehidupan yang memenatkan ku rasa..sesekali ku ku mendongak ke atas..menghembuskan keluhan hatiku...hurmmm..kenapa diriku seakan jauh berbeza dengan orang lain???bila agaknya bahagia mendampingiku??tersentak ku bila mendengar bunyi handset ,msg masuk..hurmm ni mesti status teman2 ku...ku kembal lagi menyentuh keybordku sambil mendengerkan lagu rohani yang selalu buat hatiku tenang...kadang2 aku tak tahu apa yang harus ku lakukan...untuk memenuhi masa yang seakan terus membosankan sya..apa yang akan terjadi pada diri ku esok?kejap lagi?mungkin ka sama membosankan...hurmmm hati ku berkata lagi..kenapa aku tak bersyukur dengan hari2 yang aku lalui...bukan tak bersyukur..sangat bersyukur..tapi semua ini sekadar luhan hati yang seakan akan berperang dengan apa yang di fikiran...hurmmm mengeluh lagi...apa pun yang ingin ku luahkan..hariku tetap hari ku..tak akan boleh ku lari dengan semua itu...apa2 pun teruskan dengan hidup yang menceriakan orang lain..itu mungkin baik bagi mereka yang memerlukan walaupun tak sorang pun tahu..hidupku penuh dengan keluhan..hurmmmm

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PENGORBANAN ITU INDAH

Musim hujan sudah berlangsung selama dua bulan sehingga di mana-mana pepohonan tampak menjadi hijau. Seekor ulat menyeruak di antara daun-daun hijau yang bergoyang-goyang diterpa angin.

"Apa kabar daun hijau!!!" katanya. Tersentak daun hijau menoleh ke arah suara yang datang.

"Oo, kamu ulat. Badanmu kelihatan kecil dan kurus, mengapa?" tanya daun hijau.

"Aku hampir tidak mendapatkan dedaunan untuk makananku. Bisakah engkau membantuku sobat?" kata ulat kecil.

"Tentu ... tentu ... mendekatlah ke mari."

Daun hijau berpikir, jika aku memberikan sedikit dari tubuhku ini untuk makanan si ulat, aku akan tetap hijau, hanya saja aku akan kelihatan belobang-lobang, tapi tak apalah

Perlahan-lahan ulat menggerakkan tubuhnya menuju daun hijau. Setelah makan dengan kenyang, ulat berterima kasih kepada daun hijau yang telah merelakan bagian tubuhnya menjadi makanan si ulat. Ketika ulat mengucapkan terima kasih kepada sahabat yang penuh kasih dan pengorbanan itu, ada rasa puas di dalam diri daun hijau. Sekalipun tubuhnya kini berlobang di sana sini, namun ia bahagia bisa melakukan bagi ulat kecil yang lapar.

Tidak lama berselang ketika musim panas datang, daun hijau menjadi kering dan berubah warna. Akhirnya ia jatuh ke tanah, disapu orang dan dibakar.

Apa yang terlalu berarti di dalam hidup kita sehingga kita enggan berkorban sedikit saja bagi sesama? Toh akhirnya semua yang ada akan binasa. Daun hijau yang baik mewakili orang-orang yang masih mempunyai "hati" bagi sesamanya.

Yang tidak menutup mata ketika melihat sesamanya dalam kesulitan. Yang tidak membelakangi dan seolah-olah tidak mendengar ketika sesamanya berteriak minta tolong.
Ia rela melakukan sesuatu untuk kepentingan orang lain dan sejenak mengabaikan kepentingan diri sendiri. Merelakan kesenangan dan kepentingan diri sendiri bagi sesama memang tidak mudah, tetapi indah..

Ketika berkorban, diri kita sendiri menjadi seperti daun yang berlobang, namun itu sebenarnya tidak mempengaruhi hidup kita. Kita akan tetap hijau, Allah akan tetap memberkati dan memelihara kita.

Bagi "daun hijau", berkorban merupakan satu hal yang mengesankan dan terasa indah serta memuaskan. Dia bahagia melihat sesamanya bisa tersenyum karena pengorbanan yang ia lakukan. Ia juga melakukannya karena menyadari bahwa ia tidak akan selamanya tinggal sebagai daun hijau. Suatu hari ia akan kering dan jatuh.

Demikianlah hidup kita, hidup ini hanya sementara kemudian kita akan mati. Itu sebabnya isilah hidup ini dengan perbuatan-perbuatan baik: kasih, pengorbanan, pengertian, kesetiaan, kesabaran dan kerendahan hati.

Jadikanlah berkorban itu sebagai sesuatu yang menyenangkan dan membawa sukacita tersendiri bagi anda. Dalam banyak hal kita bisa berkorban.

Mendahulukan kepentingan sesama, melakukan sesuatu bagi mereka, memberikan apa yang kita punyai dan masih banyak lagi pengorbanan yang bisa dilakukan. Jangan lupa bahwa kita pernah menerima pengorbanan yang tiada taranya dari Yesus hingga kita bisa diselamatkan seperti sekarang ini.